Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia

Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia

 

 

A magyarországi  Honismereti Szövetség  18. alkalommal rendezte meg október 26-29. között az Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiát.  A Bartók Béla Elméleti Líceum diákjai idén is képviselték Temes megyét. Minden évben más város ad otthont a rendezvénynek és évenként változik a konferencia alaptémája is. Ebben az évben Esztergomba látogatott el iskolánk három diákja: Bányai Blanka, Bányai Brigitte és Stan Krisztina, a XI. Társadalomtudomány osztály tanulói, akik a Sokszínű Bánság címmel mutatták be néprajzi szakdolgozatukat.

 

      Témavezető és kísérő tanáraik Fodor Enikő történelem szakos és Molnos Ildikó magyartanár voltak. Összesen hét magyarországi illetve hat határon túli megyéből voltak résztvevők (Szlovákia, Szerbia, Románia), így valódi Kárpát-medencei részvételről számolhatunk be. A színvonalas konferencia keretén belül a résztvevőknek alkalmuk nyílt meglátogatni az Esztergomi Bazilikát, valamint egy tanulmányúton is részt vehettek.

 

      A mai Szlovákia területén fekvő Bény falucskában megnézhették a Szent István-kori részben restaurált rotundát és egy gótikus templomot. Tovább utazva egy bényi tájházat látogattak meg, ahol igazi ízes palóc tájszólásban meséltek a viseletekről, szokásokról.  Búcson meglátogatták a babamúzeumot, ahol Magyarország, Felvidék, Délvidék népviseleteit tanulmányozhatták. Este egy tokodi tájházban a népviseletet, csipkeverést, csuhéfonást figyelhették meg, próbálhatták ki.

 

      A négynapos rendezvény alatt megtapasztalhatták az igazi magyar vendégszeretetet, a történelem, néprajz és népművészet emlékeit és élő hagyományait. A tudományos, de kellemes hangulatot a hazafele úton meglátogatott visegrádi vár koronázta meg.












Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator