Bartókos diákok a szegedi Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyen

Bartókos diákok a szegedi Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyen

A Szegedi Tudományegyetem november 29-én rendezte meg a magyar Nobel díjas tudósra emlékezve a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyt.

A megmérettetésen négyfős csapatok vettek részt Magyarországról és a határon túlról, a Vajdaságból és Temesvárról. Az idei verseny tematikáját Szent-Györgyi Albert kutatói munkássága, valamint Klebelsberg Kuno, a két világháború közötti korszak legendás kultuszminiszterének életműve képezte. Szent – Györgyi Albert magyarországi szerepvállalása elválaszthatatlan Klebelsberg Kuno munkásságától, s nem pusztán azért mert ő csábította haza a tudóst, hanem azért is, mert intézkedéseivel megteremtette az alapot ahhoz, hogy a professzor eredményes – egészen az 1937-es Nobel díjig ívelő – kutatásokat folytathasson a szegedi egyetemen. Akár párhuzamot is vonhatunk a mai korszakkal: Klebersberg megmutatta, hogy egy nehéz gazdasági-társadalmi helyzetből éppen az oktatás, a kultúra, a művészetek kiemelt támogatása jelenthet kiutat” – fogalmazott Dux László, a zsűri elnöke. 

A versenyt egy írásbeli számítógépes forduló, majd egy szóbeli döntő képezte, amelyre a legjobb teljesítményt nyújtott 6 csapat jutott tovább.  Az idei feladatok a fizika, kémia és biológia témaköre mellett történelmi és művelődéstörténeti kérdésekkel egészültek ki. 

Előzetes feladatként a csapatoknak egy kisfilmet kellett elkészíteniük Szent – Györgyi Albert és Klebelsberg Kuno kapcsolatáról, amely megoldását a verseny zsűrije külön  díjazta.

Az idei tanulmányi verseny első díjasa a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium „Szegedi Piaristák” csapata lett és ők vehették át a kreatív feladat megoldásáért járó különdíjat is.

Iskolánk csapata dicséretet kapott a kisfilm elkészítéséért, a díjat a film múltat idéző hangulatáért és képanyagáért ítélték nekünk. A kisfilmben Kozma András és Meda Dávid, 12.-es diákok szerepelnek, a felvételek és vágás Bartyik Zita tanárnő munkája, az utómunkáért Orosz Sándort illeti köszönet.

A bartókos csapat, amely vállalta a versenyre való felkészülést az idei széleskörű tematikából és a megmérettetést, Szikszai Dalma (10. osztály), Püsök Csaba (11. osztály), Dávid Izabella és Pintér Jenő (12. osztály) diákokból állt.

A csapatot Tóth Kinga biológia tanár készítette fel és kísérte el Szegedre.

A Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny legfontosabb érdeme, hogy általa közelebb kerültünk a Nobel díjas tudós és a legendás kultuszminiszter életművéhez, bepillanthattunk a 20-as évek Magyarországának kulturális-szellemi életébe, amelyben az oktatásnak és a tehetséges ifjak támogatásának fontos szerep jutott.

Ennek szellemében jött létre a Szegedi Tudós Akadémia, amely lehetővé teszi a diákok számára, hogy kiváló kutatóintézetek munkájába bekapcsolódhasson. A temesváriak a verseny után részt vettek a Szegedi Tudós Akadémia programján is, amelyen betekintést nyerhettek a programban résztvevő kutató diákok és mentoraik munkájába.

Képek forrása: http://szegedma.hu/hir/szeged/2013/11/a-szegedi-piaristak-nyertek-a-szent-gyorgyi-tanulmanyi-verseny-fotok.html#more-376573









Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator