Játékos építészet

Játékos építészet

 

 

   2013 szeptemberétől a két harmadik osztály diákjai  egy érdekes választható tantárgyat tanulhatnak  Boros Emília, Varga Ildikó és Stan Orsolya tanító nénik, illetve két lelkes, önkéntes építész: Hajdu Brigitta és Réthy Dóra közreműködésével.

   „Azt szeretném, hogy a gyermekeim megértsék a világot, de nem csak azért,  mert a világ csodálatos és az emberi agy kíváncsi természetű. Azért szeretném, hogy értsék, hogy majd egy jobb hellyé változtassák át.”  Howard Gardner, pszichológus és tanár

   Az építészet művelése egy olyan kreativitási gyakorlat, amely az emberi képzelőerőt maximálisan igénybe veszi. A tervezéssel kezdődik, egy elmélet kidolgozásával,  amely a projekt kéréseinek felel meg, de emberiségen, kultúrán, történelmi örökségen, és minden eddig létezőnek a kritikáján alapszik.

   A változás egy kihívás. Jó építészet és egy kellemes környezet,  amely valódi párbeszédben áll a közösséggel,  amelyet szolgál, megszüntetheti az elzártságot és hozzájárul egy harmonikus szociális közösség kialakításához, ahol a lakosok aktívan részt vesznek a közösségi életben, a kreativitás és a történelmi örökség értékei megbecsülésre kerülnek.

   Az otthon, az oktatás valamint a környezetük amelyben nevelkednek, gyermekeinknek üzenetet közvetítenek, amely meghatározza a szerepüket a világban. Jó vagy rossz értelemben, de ez meghatározza a kontextust, a „cadre de vie”-t, azaz az élő környezetet, amely befolyásolja a fizikai és pszichológiai életminőségüket, és a helyzetüket, amellyel elkezdik útjukat a felnőtt jövő polgárai szerepük felé.

   Ha kialakítanak  egy,  az építészethez szükséges helyes nyelvezetet, és megértik a koncepciókat és a viszonyítási alapokat, valamint a történelmi épített örökségünk fontosságát, és környezetünk viszonyait, megértik majd az épületek létezésének okait is, és ezek viszonyait a formáikkal, funkcióikkal, anyagaikkal, értelmükkel, és felfigyelnek azokra az érzelmekre, amelyek a környezetünk formái, méretei, színei és fényei keltenek bennünk és befolyásolják közérzetünket.

   Nem csak személyes fejlődésükre van ez hatással, de gazdagítja az önismeret örömeinek tapasztalatait és segít tudatosítani, hogy a környezetünkkel szemben vett választásaink erősen befolyásolják mindennapi életünket.

Az épített környezetünk elemzése segíti a fiatalok térbeli tájékozódását,  környezetünk újraértelmezését, és tudatosítja bennük azt a tényt, hogy hamarosan rájuk hárul majd az a feladat, hogy mint társadalmunk aktív polgárai felelősségük és joguk, a kezdeményező szellem és a döntéshozatal, amely egy önfenntartható jövőt alkot majd.

   Ezért szorgalmazzuk az építészetet, mint oktatásban szükséges szakot, úgy gyermekek, mint fiatalok esetében. Nem egy teljesen idegen szak, hanem integratív, kreatív és oktatásban kezdeményező tényezők bevezetéséről és helyrerákásáról van szó, amelyek kivetítik az építészet értelmét.

    Ez az új tanítási módszer fiatalokban felerősíti a kíváncsiságot, a részletekre való figyelmet és felismerési készséget, kreativitást, kritikus szellemet ébreszt, tiszteletet a környezetünkkel szemben.

A gyermekekben már kis korukban kifejleszti a csapatszellemet, fejlett kommunikációs készséget. Otthonos viselkedést nyújt az épített és természetes környezetünkben, és felkelti a vágyat bennük, hogy részt vegyenek egy olyan varázslatos folyamatban,  amely felépít egy házat, egy várost, egy régiót, olyan építészeti eltulajdonított ismeretekkel, amely nem titokzatos vagy könnyed, de egy önfenntartható lakható környezetet biztosít. Ezt a környezetet az emberiség kéréseire és szükségleteire szabják, erőfeszítések árán, felelősségteljesen.

 

 

 

                                                                                                                   Réthy Dóra, építész

 

 

 

 















Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator