Értékek és dimenziók a Kárpát-medencei magyar köznevelésben

Értékek és dimenziók a Kárpát-medencei magyar köznevelésben

2014. február 7-e, Budapest. A dátum és a helyszín minden bizonnyal emlékezetes maradt mind a magyarországi mind a határon túli magyar pedagógusok számára.  E napon ugyanis Értékek és dimenziók a Kárpát-medencei magyar köznevelésben címmel az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet rendezett konferenciát, amelynek jó néhány erdélyi, kárpátaljai és felvidéki kollégával együtt magam is vendége voltam.


A konferencia célját tekintve az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet működését igyekezett bemutatni, különös tekintettel a határon túli magyar közneveléssel való együttműködésre. Egyrészt átfogó képet  kaptunk a magyarországi köznevelés rendszerén belül az Intézet általános céljairól, irányelveiről,  másrészt arról a folyamatosan bővülő tevékenységről, amelyet az Intézet a külhoni magyarsággal való kapcsolattartás, együttműködés érdekében megvalósít. Nagyszabású munkáról van itt szó; elég ha a külhoni magyar évek tematikus programsorozatára gondolunk, amin belül 2014 a külhoni magyar felsősök éve. Pályázati kiírások, továbbképzések, konferenciák sokasága fémjelzi ezeket a programokat, amelyeket érdemes nyomon követnünk.


Érdekes és értékes volt az az előadás, amely a magyar köznevelésre európai uniós szemszögből tekintett, kiemelve azokat az általános, társadalmi értékeket (társadalmi felelősségvállalás, élethosszig való tanulás), amely a nevelésnek súlyt és irányt adhat. Rendkívül hasznosnak bizonyult az az előadás is, amelyik az OFI Nemzeti Tehetség Programban való irányító szerepét ismertette. Az előadás többek között a határon túli együttműködésre is kitért, mint a tehetséggondozás egyik kiemelt feladatára. Felhívta a figyelmünket azokra a pályázatokra, amelyek a külhoni magyar tehetségek felkarolása érdekében születtek, így többek között az Ady Endre ösztöndíjra.


Összességében egy olyan nagyszabású konferenciának lehettünk részesei, amely a legátfogóbb kérdésektől a részletekbe menő információk elemzése felé haladt, és eközben mi, határon túliak, olyan értékes információkat kaphattunk, amelyeket a hazai nevelésben is sikerrel felhasználhatunk.


 


Meg kell jegyeznünk, hogy jelen konferencia nyitófóruma volt egy nagyszabású együttműködés elindulásának, amely kisebb műhelycsoportokra lebontva immár határon túli városokban folytatódik tovább.


Dr. Fleisz Katalin, magyartanár


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator