VII. Tálentum Tehetséggondozó Tábor

VII. Tálentum Tehetséggondozó Tábor

            2014. július 7-12. között került megrendezésre 7. alkalommal a Bartók Béla Elméleti Líceum, Tálentum tehetséggondozó tábora. Az egyhetes, 42 résztvevős rendezvénynek a mórhalmi (Magyarország) Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola táborközpont adott otthont.

            A Bartók Béla Elméleti Líceum és a Bartók Béla Alapítvány, közel másfél éve nyerte el a Kárpát-medencei tehetségpont hálózatban az akkreditált kiváló tehetségpont minősítést . Az idei táborunk, az előző évekhez hasonlóan, a temesvári tehetségpont reál területen való tehetséggondozó tevékenységének egyik alaptevékenysége.

A tábor célcsoportját Temes megyei, reál tantárgyak iránt érdeklődő 9-15 éves diákok alkották, idén 33 gimnáziumi diák,  6 tanár (Bartyik Zita, Ilonczai Zsolt, Păcurar Mária, Szilveszter Ibolya, Tóth Kinga és Valkai Előd) és 3, a tevékenységek lebonyolítását és a tanárok napi munkáját segítő, líceumi diák vett részt.  

            A rendezvény változatos tudományos- és szabadidős programokat kínált a résztvevők számára. A diákok délelőttönként, korosztályokra bontott csoportokban vehettek részt különböző tudományos műhelyeken: Matematika, Fizika, Kémia, Elektronika, Biológia és Környezetvédelem területen. Minden tudományos műhely szaktanárok irányításával zajlott. A műhelyek fő célja, a diákok motivációjának erősítése volt, egy-egy adott szakterületen való gyakorlati tudás megszerzése iránt. A foglalkozások lehetőséget biztosítottak a résztvevők számára, olyan készségek kialakítására és tudományos tevékenységeken való tapasztalatszerzésre, amelyre az általános iskolai oktatás tanórái nem nyújtanak keretet. Az idei táborban a tudományos tevékenységeket kiegészítve, kiemelt szerepet kaptak a tudományos kirándulások, így a diákoknak kitűnő alkalmuk nyílt tanulmányozni a szikes területek növény és állatvilágát: a tábor résztvevői Hegedűs Anikó biológus vezetésével kerékpártúrával egybekötött tanulmányi kiránduláson többek megtekinthették a Nagyszéksós-tó madárvilágát és a mórahalmi bivalyrezervátumot. Az ásotthalmi Erdészeti Szakközépiskolában tett látogatáson a táborlakók betekintést nyerhettek a Délalföld erdő- és vízrajzába, valamint megtekinthették a történelmi Magyarország erdészképzésének elsőként alapított oktatási intézményét, a hozzá tartozó arborétummal és vadállat kiállítással. Ezen felül, Mórahalom természeti adottságait kihasználva a csoport egy délutánt töltött a mórahalmi Erzsébet-fürdőben is.  

            A tábor programjának része volt a sport, a résztvevő diákok asztalitenisz és csocsó bajnokságon mérhették össze ügyességüket. Idén, első alkalommal nagy érdeklődést kiváltó logikai és táblajátékok versenyre is sor került, ahol Quarto, Reversi, Sakk, Blokus és egyéb játékokban versenghettek a résztvevők..

            A tábor esti programját filmvetítések, zene-kvíz, karaoke és csapatépítő játékok alkották, az utolsó estét pedig záró-buli tette színesebbé. A tábor záró mozzanatént, a diákok korosztályok szempontjából vegyes csoportokban, egy interdiszciplináris keretjátékban vettek részt, ahol az táborban szerzett ismeretek felhasználásával kellett feladatokat megoldaniuk, iránytűkkel megvalósított tájékozódási-feladatmegoldó verseny keretében.

            A tábori kiértékelést követően nyugtázható, hogy az egyhetes rendezvény számos tudományos tapasztalatot és közösségi élményt nyújtott a résztvevőknek.

Ilonczai Zsolt

programfelelős















































Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator