Tanévnyitó ünnepség

Tanévnyitó ünnepség

A szűnni nem akaró esőzések hétfőn reggel beszorították a Bartók Béla Elméleti Líceum falai közé a tanévnyitó ünnepséget, amelyet megtisztelt jelenlétével Molnár Zsolt parlamenti képviselő, Kiss Ferenc magyar oktatásért felelős szaktanfelügyelő, valamint a történelmi egyházak képviseletében Fazakas Csaba református esperes és Szilvágyi Zsolt kanonok, józsefvárosi plébános. A díszterem zsúfolásig megtelt diákokkal, tanárokkal és szülőkkel, virágcsokrokat szorongató kis elsősökkel és előkészítő osztályosokkal.

Dr. Erdei Ildikó igazgatónő rendhagyó módon az iskolarádió mikrofonjától köszöntötte az ünnepség résztvevőit, hogy mindenkihez eljuthasson a tanévnyitó beszéd üzenete:

– „Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezdd, hogy munkásokkal fát gyűjtetsz, szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat és rámutatsz a tervrajzra. Ehelyett először keltsd fel bennünk az olthatatlan vágyat a végtelen tenger iránt.” Antoine de Saint-Exupéry gondolatai jegyében szeretném megnyitni az idei tanévet – mondta Dr. Erdei Ildikó. – Hiszem, hogy az iskola egyik fő feladata: az olthatatlan vágy felkeltése, megtartása a jelképes tenger iránt, mely mindegyikünknek, nyilván, mást és mást jelent.

Kiss Ferenc szaktanfelügyelő ünnepi köszöntője során arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskola éppen 25 esztendeje viseli Bartók Béla zeneszerző nevét, és azóta kb. 1300 diák végzett a Bánság legnagyobb magyar tanintézményében. Az előtte álló épület lebontásával a magyar iskola láthatóvá vált az utca felől, de jelképes értelemben is láthatóvá, vonzóvá kell tenni és ez úgy tűnik sikerült is az utóbbi években. „Az iskola akkor erős, ha diák van benne – mondta a tanfelügyelő –, hiába a szép külső és berendezés, ha nincs benne gyerek. Tavaly 48 gyerek iratkozott az előkészítő osztályba,  idén ugyanannyi, ami azt jelenti, hogy többen vagyunk, mint bármikor az előző években. A megyében is sok az előkészítő osztályos (88) ami azt jelenti, hogy sikeresen építkeztünk és erősebbek lettünk”. Az igazgatónő végül megköszönte a szülőknek, hogy bíztak az anyanyelvű, illetve a magyar oktatásban és arra kérte őket, hogy legyenek társak a közös munkában.

A tanító nénik – Tamási Emese (hagyományos osztály), Milos Edit és Szilágyi Emília (step by step osztály) – bemutatták az előkészítő osztályos csöppségeket, akik egyszersmind RMDSZ-könyvcsomagokat vehettek át Molnár Zsolt parlamenti képviselőtől.

A történelmi egyházak nevében Szilvágyi Zsolt kanonok, józsefvárosi plébános és Fazakas Csaba református esperes kérték a Jóisten áldását a tanévre, valamint az iskola diákjainak és tanárainak a munkájára.

A tanévnyitót Balázs Márk (II. osztályos) furulyajátéka, Mag Tímea (I. osztályos) és Nagy Dorottya (II. osztályos) szavalata, valamint Oláh Júlia, Stan Krisztina és Szabó Anita felső tagozatos diákok által előadott megzenésített József Attila vers (Kertész leszek) színesítette. A tanévnyitó ünnepség a Hívogat az iskola című gyermekdal közös eléneklésével zárult.

Pataki Zoltán

http://www.nyugatijelen.com/jelenido/olthatatlan_vagy_a_vegtelen_tenger_irant.php





















Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator