Rákóczi tábor - Sátoraljaújhelyen

Rákóczi tábor - Sátoraljaújhelyen

Iskolánk csapata az idei évben (2014) is részt vett a Diákok és Tanárok Találkozója a Magyar Kálvárián című Sátoraljaújhelyi táborban Balla Tamás történelemtanár kíséretében. A csapat tagjai: Vicze Júlia (IX.TT), Vass Imola (X.MI), Kiss Dávid (X.TT), Fekete Róbert (XII.TT) és jómagam, Forray Attila (X.TT).

Július 14-én hajnalban indultunk Temesvárról. A hosszú és fárasztó, de izgalmas út után megérkeztünk a táborhelyre, a Várhegy Üdülőre. Délután megtettük a Magyar Kálvária túrát, majd fent a hegyen ünnepélyes megnyitó következett, illetve este csoportmegbeszélés volt a táborhelyen. Másnap reggel Kassára indultunk, ahol rengeteg érdekes és fontos információt kaptunk a városról, az ottani magyarokról. Késő délután meghallgattuk a temesvári származású Mandics György íráskutató előadását a rovásírásról, este pedig táncház volt a Boróka Táncegyüttessel.

Másnap igen izgalmas nap várt ránk, mert délelőtt versenyek zajlottak: kispályás labdarúgás, röplabda, asztalitenisz, kosárlabda, versmondó vagy akár rovásírás verseny is. Délben elsősegély tanfolyamon voltunk. Délután Takaró Mihály tartott előadást, az estét pedig a testvériskolánk, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium tanuló tették emlékezetessé a megható és felemelő Őrizd a lángot című előadásukkal.

Csütörtökön Nagykaposra mentünk, majd Dobóruszkára és Nagyszelmencre. Széphalmon a Magyar nyelv Múzeumában meghallgattuk Cifra Marianna a Nyelvújítás modern szemmel című előadását, este a Rivalda Színház Hon-Vágy című műsorát.

Pénteken Sárospatakra utaztunk a Református Iskola Történeti Múzeumába, majd megtekintettük a Rákóczi várat is. Este a Danger Close rockbanda biztosította a jó hangulatot remek zenéjével.

Az utolsó nap a sportversenyek döntőjével kezdődött, majd számháborúval és akadályversennyel folytatódott a program. Délután Borzák Tibor tartott előadást Petőfi Sándorról és életéről, melyben azt a feltevést akarta bizonyítani, hogy Petőfi nem halt meg a csatában, hanem tovább élt fogságban Szibériában. Este a szentmise után következett a búcsúest, ahol minden csapat bemutatta saját produkcióját.

A táboron való részvétel fantasztikus lehetőség volt, megerősítette magyarságtudatunkat, új barátságokat kötöttünk. Ajánlom minden olyan fiatalnak, aki tanulva és épülve akar szórakozni!

Forray Attila (X.TT)


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator