Gyakorlati természettudományos tábor

Gyakorlati természettudományos tábor

 

2012. augusztus 26 – szeptember 2. között került megrendezésre  a Bartók Béla Elméleti Líceum Gyakorlati természettudományos táborára.  Az  egy hetes rendezvénynek a ruszkatő-völgyi (Poieni Strâmbu) ifjúsági tábor adott otthont.

            A Gyakorlati természettudományos tábor az Európai Unió által támogatott,  Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretén belül zajló PROFNET (HURO/1001/330/2.3.1.) projekt egyik kulcsfontosságú rendezvénye volt. A PROFNET projekt, Bartók Béla Elméleti Líceum és határon túli partnere a vésztői Kis Bálint Református Általános Iskola közös, nyertes pályázata, amelynek célja egy interaktív tanulási módszereken alapuló kompetenciafejlesztést célzó szakmai hálózat létrehozása.

            A tábor célcsoportját vésztői és temesvári, reál tantárgyak iránt érdeklődő 9-15 éves diákok és pedagógusaik alkották. A Kis Bálint Református Általános Iskola részéről 20 diák és 3 pedagógus, míg a Bartók Béla Elméleti Líceum részéről 20 diák, 7 pedagógus és 5, a tábor lebonyolítását segítő, líceumi diák vett részt.  

            Az egy hetes rendezvény változatos tudományos- és szabadidős programokat kínált a résztvevők számára. A diákok délelőttönként, korosztályokra bontott csoportoban vehettek részt különböző tudományos műhelyeken: Matematika, Fizika, Kémia, Robotok, Biológia, Környezetvédelem és Informatika területen. Minden tudományos műhely szaktanárok irányításával zajlott. A műhelyek fő célja, a diákok motivációjának erősítése volt, egy-egy adott szakterületen való gyakorlati tudás megszerzése iránt. A foglalkozások lehetőséget biztosítottak a résztvevőknek számára, olyan készségek kialakítására és tudományos tevékenységeben való tapasztalatszerzésre, amelyre az általános iskolai oktatás tanórái nem nyújtanak keretet.  

            A délutáni, választható foglalkozásokon környezetismeret és természetjárás, iránytűs tájékozódás, elektronika, csapatépítő- és társasjátékok, sakk- és énektanulás, papírhajtogatás (origami) valamint egyéb szabadidős tevékenységek szerepeltek.

            A programból nem maradhatott ki a sport sem, a résztvevő diákok a ruszkatő-völgyi Ifjúsági Tábor műfüves pályáján foci, kosárlabda, tollaslabda- és egyéb ügyességi játékokat próbálhattak ki, avagy kamatoztathatták már meglévő tudásukat. Idén, első alkalommal staféta- és logikai versenyre is sor került.  A  táborlakók több alkalommal kisebb kirándulásokon is részt vettek, ahol megismerkedtek Ruszkatő-völgy látnivalóival, a hazaút során pedig a Româneşti-i barlangot is megtekintették. A tábor esti programját filmvetítések, tánctanulás, zenekvíz, activity és karaoke tették színesebbé. A tábor záró mozzanatént, a diákok korosztályok szempontjából vegyes csoportokban, egy intediszciplináris keretjátékban vettek részt, ahol az táborban szerzett ismeretek felhasználásával kellett feladatokat megoldaniuk. A búcsú estét jó hangulatú, tábortűz körüli éneklés és záróbuli tette emlékezetessé.

            A tábori kiértékelést követően nyugtázható, hogy az egyhetes rendezvény, a tudományos tapasztalatok és élmények mellett, kitűnő alkalmat biztosított az országhatár két oldalán élő temesvári- és vésztői diákok számára, új barátságok kialakulására és az összetartozás érzésének erősítésére.     

 





































Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator