Bartók nyomában

Bartók nyomában

Május 19-én elindultunk Bartók nyomába. Ez volt a neve annak a versenynek amit a Makói Általános és Alapfokú Művészeti Iskola hirdetett meg 5 gyerekből és kísérő tanárukból álló csapatoknak. A mi csapatunk a Hangvillásfarkú Fecskék nevet kapta és a következő tanulókból állt:

Fóris András (V.B), Ozsváth Patrick (V.B), Mag Szilvia (VI.B), Szabó Abigél (VI.B) és Nüszl Richárd (VIII.B). 

Sokat kellett előre készülni, hosszú listát kaptunk a szervezőktől, hogy mely Bartók-műveket hallgassuk, ismerjük meg, és mely Bartók által gyűjtött népdalokat tanuljuk meg. Népdalcsokrot is össze kellett állítani, meg egy kis színdarabot, melyben a csapattagok azt kellett bemutassák, hogy hogyan is zajlott a népdalgyűjtés. Bartók életrajzi adatainak megismeréséhez 2 könyvcímet kaptunk.

Örömmel fogadtak minket a szervezők, örvendtek, hogy a határon túlról is elfogadtuk a meghívásukat.

A verseny bevezetéseként elsétáltunk a makói Bartók-szoborhoz, ahol közösen elénekeltük az "Elindultam szép hazámból" kezdetű népdalt. Innen egy olyan terembe vezettek a szervezők, ahol lassan már 100 éve, hogy Bartók Béla koncertet adott. Itt volt a verseny ünnepélyes megnyitója.

A versenyen számos különböző feladatot kellett teljesíteni, kezdőtött a népdalcsokor eléneklésével, utána kérdőívet kellett kitölteni, melyben Bartók Béla életrajzi adataiból voltak a kérdések. Olyan próba is volt, ahol 4 népdalt kottaképről kellett felismerni. Zenefelismerést is kértek, 4 mű közül ki kellett választani, hogy melyiket nem Bartók komponálta. Egyik feladatban Makó 4 híres épületébe kellett ellátogatni egy térkép segítségével, minden épületben kaptunk egy-egy kottarészletet, végül ezeket a helyes sorrendbe kellett rakni, felismerni a népdalt és visszaérve a veseny helyszínére el is kellett azt énekelni. A tíz résztvevő csapat között, a mi csapatunk is ügyesen helytállt. .

A verseny végeztével egy Makoládéval gazdagodva indulhattunk haza, de előtte még egy finom makói fagylaltal hűsítettük magunkat.

                                                                Szilágyi Boróka, zenetanárnő

Fotó: www.promenad.hu



Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator