"Tele van a szívem és a lelkem gyönyörűséggel!”

"Tele van a szívem és a lelkem gyönyörűséggel!”

Öt bánsági magyar néptánccsoport fiataljai együtt járták a dél-alföldi táncot szombat este a XXVI. Szívek Fesztiválja nemzetközi folklórfesztivál színpadán, a több ezres közönség elismerését kiváltva. A szegedi oktatók által felkészített magyar hagyományőrzők visszhangos szerepléséről Tamási Emese, a temesvári Eszterlánc néptánccsoport vezetője nyilatkozott a Nyugati Jelennek.


„Tele a szívem és a lelkem gyönyörűséggel, hiszen negyedórán keresztül csodálhattam a felnövekvő bánsági néptáncos generációkat. – nyilatkozta lapunknak Tamási Emese – Három településről jöttek a gyerekek: Temesvárról az Eszterlánc és a Bóbita néptánccsoport, Végvárról a Csűrdöngőlő és a Szederinda, Mezőtelegdről, Bihar megyéből pedig a Pacsirták néptánccsoport, amelyet Szoboszlai Gáspár István lelkipásztor vezet.

Ő volt az, aki 16 évvel ezelőtt a szegedi Nagy Alberttel felvette a kapcsolatot és megkérte, hogy itt Temes megyében néptáncot tanítson. A tizenhat éve tartó munka minden évben, ilyenkor és más fellépésekkor is megmutatja, hogy ha a gyermekek komolyan veszik, vannak pedagógusok és szülők mellettünk, akik besegítenek, akkor nagyon szép dolgok tudnak megszületni!” 

 

A végvári Csűrdöngőlő és Szederinda csoportok Küküllő menti táncot, a temesvári Bóbita szatmári táncot mutatott be a fesztivál színpadán, végül a három csoport táncosai, a temesvári Eszterlánccal és a mezőtelegdi Pacsirtákkal kiegészülve fergeteges dél-alföldi tánccal nyűgőzték le a temesvári közönséget. A bánsági hagyományőrzők közös produkcióját idén júniusban a szegedi közönség is megtapsolhatta. 

„Júniusban 60 születésnapját ünnepelte a Szeged táncegyüttes – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Tamási Emese – nagy megtiszteltetés volt a számunkra, hogy ott lehettünk azon a rendezvényen, amelyre visszahívta a 60 évvel ezelőtt már táncoló néptáncosokat a Szeged táncegyüttes. Úgy érezték, hogy a határon túli munka van annyira fontos, hogy mi is megmutathattuk: 16 éve itt Temes megyében mennyit dolgozunk!”

A hazai román és a magyar néptánccsoportok mellett szombat este orosz, moldovai, szerb, macedóniai, grúziai, török, katalán, amerikai és kolumbiai hagyományőrzők folklór-csoportok parádés fellépését tapsolhatta meg a közönség. A temesvári szervezők is mindent beleadtak, de kissé túllőtek a célon, amikor színes diszkó-reflektorokkal és video háttérvetítésre alkalmas óriásképernyővel szerelték fel a szabadtéri színpadot. Groteszk hatást keltettek a színes diszkó fények a katalán Esbart Marboleny pogány szertartásra emlékeztető fáklyás produkciója közben, de a találomra vetített háttérképek is végig zavarták a néptánccsoportok fellépését.

Pataki Zoltán
nyugatijelen.com

Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/tele_van_a_szivem_es_a_lelkem_gyonyoruseggel.php

Képgaléria: http://eszterlanc.bartok.ro/fenykep-galeria/szivek-fesztivalja-2015/

 

 


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator