Kirándulás Újvidékre

Kirándulás Újvidékre

Október 16-án, egy pénteki napon megszervezésre került az egynapos vajdasági kirándulás,  a Rákóczi Szövetség október 23-i Diákutaztatási program jóvoltából.

Első megállónk  a vajdasági Elemér volt, amelynek egykori tulajdonosa Kiss Ernő (1799-1849) honvéd tábornok, aradi vértanú volt. Itt koszorúzással és kis műsorral tisztelegtünk Kiss Ernő és a többi aradi vértanú emléke előtt. A megemlékezés után, meglátogattuk a magyarok által is lakott Vajdaság központját,  Újvidéket. Itt nagy szeretettel fogadott minket a helyi magyar tannyelvű líceumi osztály. Bemutatták iskolájuk, a Svetozar Markovic Gimnáziumot, betekintést nyerhettünk a számunkra szokatlan órarendjükbe, elámulhattunk jól felszerelt dísztermükön, könyvtárukon, külföldi cserediák programjaikon is. Ismerkedtünk az ottani diákokkal, kik körbevezettek városuk központjában is.

A látogatás után elmentünk a város temetőjébe,  hol meghallgattuk  Matuska Mártont, aki a vajdasági magyarok kemény sorsáról beszélt. A koszorúzás után megnéztük  Pétervárad erődjét, melyet a Duna Gibraltárjának is neveznek. Estére megérkeztünk Belgrádba, Szerbia fővárosába. Sétáltunk egyet s  Nándorfehérvár erődítményében, megnéztük a Duna és a Száva találkozását. Versecen keresztül jöttünk haza.

Személy szerint nagyon élveztem a kirándulást, s bár az időjárás nem tartott mindig velünk, mégis maradandó, szép emlékkel tértünk haza. Köszönet a szervező tanároknak: Balázs Istvánnak, Ilonczai Zsoltnak és Virginás-Tar Juditnak.

Szabó Nóra (X.MI)


Eseménynaptár

Eseménynaptár
December
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator