Adventi családi délután az Eszterlánc és Százszorszép néptánccsoporttal

Adventi családi délután az Eszterlánc és Százszorszép néptánccsoporttal

Kellemes, családias hangulatú családi programban volt részük táncosainknak és szüleiknek péntek délután. Hagyományos kézműves foglalkozásokon vehetett részt a táncosok, szülők és vendégek népes közönsége. Bőrből kulcstartót lehetett készíteni Csata Helgával, népi motívumokkal díszített képeslapokat Nagy-György Andreával és Berta Erzsikével, ugyanakkor nagy sikere volt a mézeskalácsdíszítésnek, amit Simonfi Noémi sütött hatalmas mennyiségben, de a finom, illatos és népi díszítéssel mintázott édességek pillanatok alatt elfogytak. Eközben karácsonyi kolbász is készült, a Kis-Mutu és Steici család irányításával: közösen megfűszereztük,meggyúrtuk a kolbásznak előkészített húst, kifújtuk a belet, megtöltöttük a kolbászt, majd a jókedvű apukák meg is sütötték.

Kedves Emőke, igen kedves vendégünk, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház rendezője vezetésével táncházban volt részünk, megismerkedtünk a gyimesi táncrend alapritmusával, lépéseivel, népdalt és csújjogatókat tanultunk. Kis zenészeink, Ozsváth Patrick, Pál Zoltán, Simonfi Sándor és Simonfi Tamás pedig rögtön elkapta a gyimesi ritmust és dallamot, így élő zenekar is kísérte a táncházat. Ugyanakkor a hagyományos karácsonyi népénekeket is ők kísérték.

Miután jól kitáncoltuk magunkat, megkóstoltuk a magunk készítette friss kolbászt. Ilyen finom kolbász csak ott van, ahol sok ügyes kéz dolgozik együtt. A hagyományos karácsonyi ének így szól:

,,Kiskarácsony, nagkarácsony,
van-e kolbász a padláson.
Ha nincs kolbász a padláson,
nem is ünnep a karácsony.”

Mi elmondhatjuk, hogy az Eszterláncban és Százszorszépben van kolbász a padláson, sőt, már meg is ettük.






















Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator