X. Talentum Tehetséggondozó Tábor

X. Talentum Tehetséggondozó Tábor

Idén, július 14-19. között X. alkalommal került sor a Bartók Béla Elméleti Líceum és Bartók Béla Alapítvány Tehetségpont egyik leg-sokszínűbb eseményére: a Talentum Tehetséggondozó Táborra. A közel egyhetes, 51 résztvevős jubileumi rendezvény Temes megyében, festői szépségű környezetben, a Ruszka-havas hegyvonulat és a Bega folyó találkozásánál elhelyezkedő ruszkatővölgyi ifjúsági táborközpontban került megszervezésre.

A Bartók Béla Elméleti Líceum és a Bartók Béla Alapítvány Tehetségpont, közel 5 éve tudhatja magáénak a Kárpát-medencei tehetségpont hálózatban az „akkreditált kiváló tehetségpont” minősítést. Az idei táborunk is, az előző évekhez hasonlóan, a temesvári tehetségpont reál területen való tehetséggondozó tevékenységeinek egyik alappillére. A tábor célcsoportját Temes megyei, reál tantárgyak iránt érdeklődő 9-15 éves diákok alkották, így a táborban 37 általános iskolás diák, 9 tanár, 5 a tevékenységek lebonyolítását és a tanárok napi munkáját segítő, líceumi diák valamint az iskola orvosi asszisztense vett részt.

A jubileumi tábor az előző évkehez hasonlóan változatos tudományos- és szabadidős programokat kínált a résztvevők számára. A diákok délelőttönként, korosztályokra bontott csoportokban vehettek részt különböző tudományos műhelyeken: Informatika, Matematika, Fizika, Csillagászat, Kémia, Elektronika- és Robotok, Biológia valamint Ornitológia területeken. Minden tudományos műhely szaktanárok irányításával zajlott. A műhelyek fő célja, a diákok motivációjának erősítése volt, egy-egy adott szakterületen való gyakorlati tudás megszerzése iránt. A foglalkozások lehetőséget biztosítottak a résztvevők számára, olyan készségek kialakítására és tudományos tevékenységeken való tapasztalatszerzésre, amelyre az általános iskolai oktatás tanórái nem nyújtanak keretet. A tudományos tevékenységeket kiegészítve, az idei tábor programjában is kiemelt szerepet kapott a sport: minden nap 15 perc reggeli tornával indult, majd délutánonként 2 órás sport-foglalkozásokra is sor került: a résztvevő diákok egyéni- és páros tollaslabda, röplabda, kosárlabda, asztalitenisz és futball mérkőzéseken mérhették össze ügyességüket. A délutáni tevékenységek között szerepeltek a kirándulások: a hegyekben való barangolások lehetőséget nyújtottak a környék látnivalóinak megismerésére, mint például a „Suttogó-vízesés” vagy pedig az egykori teherszállításra használt hegyi vasút alagútjának meglátogatására. A délutáni foglalkozások között szerepelt ugyanakkor a Sudoku rejtelmeibe való bevezetés, a Tangramm-játékkal való megismerkedés és verseny valamint egyéb logikafejlesztő táblajátékok kipróbálása, mint pl. Quarto, Reversi, Sakk, Blokus és egyebek. Ugyancsak választható délutáni foglalkozás volt a Brainbox-típusú fejlesztő játékok kipróbálása, ahol a diákok elektromos áramköröket- és egyéb szerkezeteket rakhattak össze, fejlesztve ezáltal technikai tudásukat és készségeiket. A tábor esti programját filmvetítések, zene-kvíz, karaoke és csapatépítő játékok alkották, az utolsó estét pedig tábortűz tette színesebbé. A tábor záró mozzanatként, a diákok korosztályok szempontjából vegyes csoportokban, egy interdiszciplináris keretjátékban vettek részt, ahol a táborban szerzett ismeretek felhasználásával kellett feladatokat megoldaniuk, iránytűkkel megvalósított tájékozódási-feladatmegoldó verseny keretében.

A tábor helyszíni szervező csapatát a tudományos műhelyek vezetői, líceumi segítő diákok és az egészségügyi ellátásért felelős orvosi asszisztens alkották. Az idei tábor műhelyvezetői: Bartyik Zita (fizika, ornitológia), Dudás Györgyi (kémia), Ilonczai Zsolt (fizika, táborvezető tanár), Magyar Petra (testnevelés), Szilveszter Ibolya (matematika), Valkay Előd (technika- és informatika), Virginás-Tar Judith (informatika), Floca Sarolta (biológia) valamint Szabó Erzsébet (orvosi asszisztens).

Öt líceumi segítődiák - Szabó Liza, Szász Tamás, Bakó Beatrix, Pelle Patrik és Serb Dávid - biztosították a tábor napi működését és segítették a tanárok munkáját: tevékenységek előkészítését, esti programok, kirándulások, csapatépítő játékok és egyéb technikai tevékenységek lebonyolítását, kitűnően összehangolt csapatmunkában. Jubileumi táborról lévén szó, nem maradhatott el a torta sem: Erdei Ildikó, a Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója kellemes meglepetést okozott a táborlakóknak, három szépen díszített tortával köszöntötte és örvendeztette meg a jelenlévőket, hozzájárulva a családias hangulatú ünnepléshez.

A tábori kiértékelést követően nyugtázható, hogy a jó hangulatú egyhetes rendezvény számos tudományos tapasztalatot és közösségi élményt nyújtott a résztvevőknek.

A X. Talentum Tehetséggondozó Tábor megszervezését a Bartók Béla Alapítvány támogatta. Ilonczai Zsolt programfelelős


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator