VI-VIII. osztályosok őszi kirándulása

VI-VIII. osztályosok őszi kirándulása

 

 

Az elmúlt hétvégén iskolánk VI-VIII. osztályos tanulói egy 3 napos, mesés élményekkel, tapasztalatokkal teli kiránduláson vehettek részt. Péntek reggel indultunk a várva várt kirándulásra. Utunk során meglátogattuk Gyulafehérvárt, megismerkedtünk a gyulafehérvári székesegyház történelmével, amelynek egyedi értékei, kincsei közé tartozik nem csak az 1000 éves múlt, hanem építészete és az a rengeteg történelmi emlék, amit hordoz. A gyermekek nagy csodálkozására annak a nagy történelmi személyiségnek, aki megszabadította Európát a töröktől, akiről annyit meséltek történelem órán, kőkoporsója itt fekszik előttük. De Hunyadi Jánoson kívül, itt temették el Bethlen Gábor erdélyi fejedelmet, magyar királyt is, a magyar történelem egyik kiemelkedő alakját, akinek Erdély aranykora” köszönhető és a sort folytathatnánk más jelentős történelmi személyekkel…A kriptát is megtekintettük, ahol Márton Áron, egykori gyulafehérvári érsek nyugszik. Délutánra megérkeztünk Torockóra, kirándulásunk célpontjához. A település a Székelykő hármas csúcsa alatt található, Erdély legnyugatibb székely végvára, és talán egyik legszebb faluja. Egyforma, hangulatos, takaros, fehérre festett házai valamint a körülötte levő sziklás hegyvonulatok meséssé teszik ezt a helyet.

 

Másnap megismerkedtünk a település történelmével, illetve félelmet nem ismerő bátorsággal indultunk útnak, hogy megmásszuk az 1128 méteres Székelykövet. Célunkat sikeresen teljesítettük, a látvány, amely szemünk elé tárult leírhatatlanul csodálatos volt! Visszaérkezésünkkor elfogyasztottuk a jól megérdemelt finom, bőséges, meleg ételt, majd társasjátékozás, közös élménymegosztás következett.

 

Vasárnap, úton visszafelé a piski arborétumot, Erdély egyik legszebb arborétumát tekintettük meg egy napsütéses séta során.  Itt nemcsak európai, hanem észak-amerikai, ázsiai fajok is találhatóak. Az arborétumot még az 1700-as években alapította a Gyulai család, melynek kastélya még ma is áll, helyet adva egy erdészeti kutatóintézetnek.

 

A kirándulás során barátságok születtek és erősödtek, a közös élmények gazdagították kultúránkat és magyarságtudatunkat.

 

Kísérők: Halápi Margit, Horváth Tímea, Kiss Endre, László Balázs, Pataki Adél, Zsombori Norbert és Zsombori Orsolya.

 

 

 

 

 

                                                Zsombori Orsolya osztályfőnök, biológiatanár


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator