Eredményes tanulmányi út a Z generációsok számára

Eredményes tanulmányi út a Z generációsok számára

A Z generációs kreatív média műhely tagjai eseménydús tanulmányi úton vettek részt április 26–28. között Kolozsváron, ahol mindenki a saját tehetséggondozó csoportjának és érdeklődési körének megfelelő tevékenységekbe kóstolhatott bele, de természetesen a közös, csapatépítő aktivitások sem maradtak el. A tanulmányi út fő céljaként a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy kiváló szakemberek tapasztalataiból merítve, a képzéseken elsajátított elméleti fogalmakon túl, gyakorlatban is megtapasztalják a „média világát”.
Az újságírás iránt érdeklődő diákok elsőként a Verbum szerkesztőségébe látogattak el, ugyanis a kiadó olyan országos lefedettségű lapok szerkesztéséért felelős, mint a Keresztény Szó, vagy a Vasárnap katolikus hetilap, ugyanakkor a romkat.ro online sajtófelületet is kezeli. Bodó Márta főszerkesztő bemutatta egy szöveg alakulását, illetve azt, hogy milyen lépéseken keresztül jut el egy ötlet az íráson túl a nyomtatott újságig, továbbá kifejtette gondolatait arról, hogy milyen fontos a kitartás és az erélyesség egy újságíró életében. Ezután az IDEA design és nyomda mozgalmas munkájába nyertek bepillantást a diákok, ahol Mátyás Zoltán műszaki igazgató mutatta be a nyomda bámulatos működését.
Időközben a rádiós és a filmes csoport a Paprika Rádió székhelyére látogatott el, az élő adás közepébe csöppenve, ezáltal megtudva, hogy mi mindenre szükséges figyelni egy élőben közvetített műsör összeállítása közben. Később mindannyian a Videopontes Stúdiót tekinthettük meg, amely többek között az MTVA-val is együttműködik. Itt feltérképezhettük az élő közvetítés, képvágás és képszerkesztés rejtelmeit, majd a riporterek körében oly’ népszerű, általunk csupán a TV-ben látott stúdióba is betekinthettük.
„Sajtós élményeink” után a Sapientia EMTE kolozsvári karára látogattunk el, ahol elsősorban a hozzánk legközelebb álló szak – filmművészet, fotóművészet, média – került bemutatásra. Nagy örömünkre ki is próbálhattuk az egyetem korszerű filmműhelyét, amely nagymértékben segíti az egyetemisták munkáját filmkészítés területén. Az intézmény dísztermében részletesebben megismerhettük a Sapientia alapképzési kínálatát, majd két – egyetemisták által készített – kisfilmet követhettünk végig, amelyek közül a Babuka a fűben című önéletrajzi ihletettségű animációs dokumentumfilm több elismert díjjal is gazdagította az egyetemet. A Tonk Sándor Könyvtár látogatására is sor került, amely elsősorban olvasóteremként működik az egyetemisták számára, viszont könyvállománya is nagy léptekkel gyarapodik, biztosítva a kari képzésekhez szükséges tankönyveket és szakirodalmat.
Nagyon hálásak vagyunk a tehetséggondozó csoportok irányítóinak kitartásáért és türelméért, ugyanis nekik köszönhetjük a rengeteg építő kritikát, tanácsot és segítséget, amelynek eredményeként részt vehettünk a tanulmányi úton, ugyanakkor hatalmas köszönet jár Balla Lóránt tanár úrnak, aki elkísért bennünket Kolozsvárra. Nem utolsó sorban, köszönjük a szervezőcsapat és az Integratio Alapítvány (Vicze Júlia Viktória) munkáját és támogatását. Bízunk benne, hogy utazásunk médiásként nem áll meg itt, hanem tovább folytathatjuk azt, amit igazán szeretünk, akár filmkészítés, rádiózás, vagy újságírás terén.
Bîtoancă Diana (a tehetséggondozó csoport tagja)



A tanulmányút a Nemzeti Tehetség Program részeként az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával (NTP-KNI-17-0022) valósult meg.

























Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator