Interkulturális projekt

Interkulturális projekt

 A Bartók Béla Elméleti Líceum X. osztályos tanulóiként egy, a Temes Megyei Tanács által támogatott interkulturális projektben veszünk részt. A projekt célja egymás jobb megismerése, a hagyományos bánsági szellem továbbéltetése. A tevékenységekbe nyolc iskola kapcsolódott be, négy kisebbségi és négy román tannyelvű: Temesvárról a Nikolaus Lenau Elméleti Líceum, a Dositei Obradovici Elméleti Líceum, a Carmen Sylva Pedagógiai Líceum, a C. D. Loga Főgimnázium, az E. Ungureanu Technológiai Líceum, valamint a Bartók Béla Elméleti Líceum. Ezekhez csatlakozott a megyéből a lugosi C. Brediceanu Főgimnázium, valamint az óbesenyői Szt. Cirill és Metód Elméleti Líceum.

Október 15-én került sor arra a rendezvényre, amelyen  a résztvevők bemutatták iskolájuk névadóját és az iskolájuk sajátosságait. Erre az eseményre  a Carmen Sylva  Pedagógiai Líceumban került sor, majd a csapatok meglátogatták  a C. D. Loga  Főgimnáziumot.

Ezt követően, november 17-én került megszervezésre az a kirándulás, amely alkalmával e nyolc iskola diákjai megtekinthették Nikolaus Lenau és Bartók Béla szülőházát, s ezen  kívül Lenauheim-en (Csatád) a Lenau, illetve a sváb múzeumot is.  A diákok Bartók Béla szülővárosába is ellátogattak, ahol a Nákó kastélyban berendezett emlékszobában többet megtudhattunk, Velcsov Margit tanárnő vezetésével, e híres zeneszerző életéről. Ezt követően az óbesenyői  Szt. Cirill és Metód Elméleti Líceum vendégei voltunk. A vendéglátók itt finom ebéddel vártak, s megismerkedtünk a bolgár nyelvoktatás és kultúra sajátosságaival. A kirándulás utolsó megállója az ország legnyugatibb pontján volt, ahol a diákok megtekintették a hármashatárt. A következő tevékenységek során meglátogatjuk a többi résztvevő iskolát, s egy közös kiadványt készítünk.

A projekt koordinátorai  Kiss Ferenc   magyar kisebbségi   és földrajz   szakos tanfelügyelő, Ancuta Cosmin, a  C.D. Loga Főgimnázium földrajztanára, illetve Balázs István, a Bartók Béla Elméleti Líceum földrajztanára.

                                                                                                                 Bányai Brigitte és  Bányai Blanka beszámolója


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator