„Ady a magyar költészet teste, Petőfi a lelke és József Attila a lelkiismerete.”

„Ady a magyar költészet teste, Petőfi a lelke és József Attila a lelkiismerete.”

Január 29-én iskolánkba látogatott Tóth Péter Lóránt, kunszentmiklósi tornatanár és a Rákóczi Szövetség képviselői. A Rákóczi Szövetség képviselete egy rövid filmet mutatott be a 2018-as év tevékenységeiről és népszerűsítette azokat a lehetőségeket, programokat, amelyek diákok és tanárok számára is nyitott, kihasználható.
Tóth Péter Lóránt foglalkozása mellett a magyar irodalom, a versek és József Attila kedvelője. 2016 óta járja a Kárpát-medencét és irodalmi előadásokat tart.
A licis diákok számára Vasutállomáson címmel tartott érdekes előadást József Attila életéről verseit és írásait szavalva.
Előadását három témakörre fókuszálta: József Attila családja és gyermekkora, a költő diákévei Makón és az életét megváltoztató Szeged. A költő verseit igyekezett a mai fiatalsághoz közel hozni, valamint érdekes sztorikat mesélt a magyar irodalom kimagasló alakjáról (pl. az apja megverte az édesanyját, amikor lányuk született, amiért nem fiú; a nővére szandáljában ment iskolába, mert nem volt cipője; strébernek tartották az osztálytársai, mert mindent tudott, viszont a háttérben megfenyegette a gyámja, hogy nem fog pénzt kapni, ha nem tanul; osztálytársainak felvágott és azt mondta, hogy a makói iskola előtt a szobra fog állni, az iskola utcáját róla fogják elnevezni és koszorúzni fognak a szobra előtt – ez meg is valósult; az egyetemről nem rúgták ki, maga döntött így stb.)
A költő verseiből idézve mély és megfontolandó gondolatokat emelt ki a mai fiatalság számára: „Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis! / Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.” „Az én hitem a földnek melegsége, / És miként a föld szétosztja melegét/ Gyenge füveknek, rengeteg erdőknek egyaránt, / Az én hitemet úgy osztom szét közöttetek.” „Ti jók vagytok mindannyian / Ne legyen bennetek kegyetlenség.” „Vegyetek erőt magatokon, / És legelőször is / A legegyszerűbb dologhoz lássatok - / Adódjatok össze, / Hogy roppant módon felnövekedvén, / Az Istent is, aki végtelenség, / Valahogyan megközelítsétek.”
Balla Lóránt magyartanár


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator