Röviden az 1989-es forradalomról

Röviden az 1989-es forradalomról

December 17-én reggel 9 órakor elindultunk a VIII. B. osztályból 7 diák Balla Tamás tanár úrral. Annyit tudtunk, hogy megemlékezés lesz az 1989-es Emlékmúzeumban az ezelőtt 23 éve történt eseményekről, dolgokról.
A múzeumban egy bácsi, aki részt vett a forradalomban, mesélt néhány akkori esetet, többek között azt is, hogy gyerekek is meghaltak, a legfiatalabb még 3 éves sem volt. Több iskolából is jöttek diákok tanárokkal, de csak mi voltunk magyarok.
Aztán körbe vezettek a  múzeumban, ahol megfigyelhettük a korabeli fényképeket, szobrokat ( miniatűrben ), amelyeket az akkor meghalt emberek emlékére állítottak fel. Utána elindultunk a városba, hogy nézzük meg hol helyezkednek el ezek a szobrok. Volt szobor a Continental szálloda előtt, a Szent György téren, a Michelangelo híd előtt, a Hunyadi kastély háta mögött vagy a katedrális előtt. Mindegyik szobornál megálltunk, elmondták, hogy mit jelképez és valamelyik iskola képviselői gyertyákat raktak a szobor elé.
Végezetül elmentünk a „Ion Vidu” zenelíceumba, ahol megnéztünk egy igen érdekes dokumentumfilmet a forradalomról ( Noi nu murim!, rendezője Gabriel Burza ). A film tényszerűen, napról-napra mutatta be a forradalom eseményeit. Majd meghallgattuk az iskola leánykórusát, amely szépen énekelt.
Szerintem mindannyian többet tudtunk meg a múltról és hálásak lehetünk azoknak a névtelen hősőknek, akik életük kockáztatásával vagy feláldozásával próbáltak egy szebb jővőt kialakítani.

          Babău Theodora és Demjén Ramóna VIII. B.


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator