Minden kutatás találkozás (témákkal, emberekkel, múlttal)

Minden kutatás találkozás (témákkal, emberekkel, múlttal)

Az Integratio Alapítvány támogatásával megvalósuló Élet a rendszerváltás előtt – ifjú kutatók tehetséggondozó programjának (NTP-KNI-18-0142 kódszámú pályázat) 12 résztvevő diákja tanulmányi kiránduláson mélyítette el a kutatói munka fortélyait április 11–13. között Kolozsváron. Mivel a tanulmányi út egybeesett A magyar költészet napjával, ezért a program alatt a vonaton, a szálláshelyen és a városnézés főbb helyszínein a tanulók és kísérőik (Gecse-Madaras Júlia, Balla Lóránt) neves magyar költők verseit olvasták fel.
Az április 11-i hosszú – élményekkel, közös játékokkal, versmondással fűszerezett – utazás és a The Spot Cosy Hostelben történő mély alvást követte a program gerince.
Április 12-én a csapat először a Lucian Blaga Egyetemi Könyvtárba látogatott, ahol Gurka-Balla Ilona könyvkihordó (aki a könyvtár raktárában az olvasó által kért könyveket megkeresi, és az olvasóterembe viszi annak asztalához) megmutatta a könyvtár fontos helyszíneit, ahol az ifjú kutatók betekintést nyerhettek az ott zajló munkafolyamatba és munkakörökbe: kölcsönző, professzorok kutatóterme, katalógusterem, olvasóterem, raktár, digitalizációs központ, külön gyűjtemény, kiállított folyóiratok terme. Mindenhol a rendszerváltáshoz kapcsolódó könyveket, folyóiratokat és képeket vehettek kézbe, tekinthettek meg.
A könyvtárlátogatást követően a csoport a Bocskai-házba ment, ahol kutatókkal találkoztak: Toró Tiborral (szociológus, politikus, a Bálványos Intézet vezetője), Kiss Tamással (szociológus, a Nemzeti Kisebi, bségkutató Intézet munkatársa) és Varga Szilviával (politológus, fiatal kutató, Sapientia EMTE mesteri hallgató).
Kiss Tamás (Romák a magyar nyelvű oktatásban) és Varga Szilvia (Kolozsvári fiatalok véleménye a közéletről és a politikáról. Egy kérdőíves kutatás tapasztalatai) előadásai által az ifjú kutatók betekintést nyerhettek egy egyéni kutatási terv megszervezési, megvalósítási, összegzési és bemutatási folyamatába, módszereibe, technikáiba és fortélyaiba. A csapat megszámlálhatatlan kérdése bizonyította, mennyire lenyűgözte őket a találkozás.
A Protestáns Teológiai Intézet étkezdéjében elköltött ebéd után került sor a Sapientia EMTE, Kolozsvári Karának meglátogatására, ahol a kutatók megtekinthették a környezettudomány szak laborjait, műszereit, valamint a jog szak gyakorlótermét, ahol a lelkes diákok eljátszottak egy bírósági jelenetet is. Az egyetemlátogatás és egy hűsítő fagylalt után a csoport felsétált a Fellegvárba, majd megpihent a Sétatéren, ahonnan a kolozsvári Állami Magyar Színházba indultak. Molière Úrhatnám polgár c. darabját, komédiáját tekinthették meg. Mindenkit lenyűgözött az előadás modernitása és formanyelve: zene, tánc, balett, ének. A sokszínű napot az ifjú kutatók a Gente pizzázóban zárták.
Április 13-án a diákok közös városnézésen vettek részt. A főbb helyszíneken a kísérők érdekes történeteket meséltek, a diákok verset olvastak. A városnézés során megtekintették a kolozsvári ferences templomot és kolostort, a Karolina téri obeliszket, Mátyás király szülőházát, a Bocskai-házat, a Bánffy-palotát, a főtéri veterán autók kiállítását, az egyetem főépületét, a Farkas utcai református templomot, a kolozsvári bíró házát és a Szabók bástyáját.
A szombati nap csúcspontja a Házsongárdi temetőben tett séta volt, ahol a csoport megtekintette fontos személyiségek sírjait és valamilyen szövegrészlet felolvasásával tisztelgett a híresség előtt: Reményik Sándor, Kós Károly, Misztótfalusi Kis Miklós, Apáczai Csere János, Brassai Sámuel, Dsida Jenő, Bánffy Miklós… A csapatot lenyűgözte a sírkövek sokszínűsége, a jelen és a múlt találkozása, a sírkövekre felvésett epigrammák.
A kirándulás sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mintsem az a tapasztalat, hogy egész úton hazafelé a közös élményekről meséltek egymásnak a diákok.
Balla Lóránt



















Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator