Tanulmányi kirándulás

Tanulmányi kirándulás

Május 3-5 között a Százszorszép és az Eszterlánc néptánccsoport néprajzi tanulmányi kiránduláson vett részt.

Pénteken az első megálló Gyulafehérváron a Szent Mihály Székesegyháznál volt, ahol megkoszorúztuk Márton Áron sírhelyét és meghallgattuk Ferencz Egon teológus elragadó előadásában a templom történetét. Ezt követően a festői szépségű Torockóra tettünk látogatást. A táj szépségével vetekedik a Néprajzi Múzeumban kiállított torockói viseletek és tárgyi eszközök tárlata, melyet ámulattal csodálhattunk meg.

Szombaton az első megálló Válaszúton volt, ahol betekintést nyertünk a Kallós Zoltán néprajzkutató töretlen munkálkodása és gyűjtése eredményeként összeállított néprajzi kincstárba, a Néprajzi Múzeumba. A Mezőség, Kalotaszeg, Moldva, Gyimes és más vidékekről összegyűjtött viseleteket, varrottasokat, bútorzatot és használati tárgyakat megcsodálva ismét rádöbbenhettünk magyar népünk néprajzi hagyatékának sokszínűségére és felbecsülhetetlen értékére. A látogatást befejezve koszorút helyeztünk el azon a padon, ahol Kallós Zoltán szokott megpihenni és beszélgetni a látogatókkal.

Utunk innen Bonchidára vezetett, ahol a Bánffy-kastély látogatása által megismerhettük a Bánffy család történetét.

Az est programja Magyarlapádon folytatódott, ahol a helyi hagyományőrző csoporttól egy kellemes hangulatú táncház keretén belül magyarlapádi táncot tanulhattunk. Kedves, régi ismerősökkel találkoztunk, új ismeretségek kötődtek és reményeink szerint, az elkövetkezőkben ez a kapcsolat tovább fog fejlődni, virágozni.

Vasárnap Nagyenyeden református istentiszteleten vettünk részt, majd a kirándulást a Mesehetes együttes fergeteges koncertjével zártuk.

Kirándulásunk egyik célja az volt, hogy ellátogassunk olyan vidékekre, ahonnan néptáncot tanultunk az elmúlt évek folyamán: Mezőség, Kalotaszeg és Magyarlapád. Ismét fontos célkitűzésünk az volt, hogy megemlékezzünk olyan híres személyiségekről, akik ott születtek vagy munkálkodtak, ahonnan mi is táncokat tanultunk: Márton Áron, aki Csíkszentdomokoson született, Kallós Zoltán, aki iránt nagy tiszteletet érzünk. Harmadik célunk az volt, hogy kapcsolatot teremtsünk más néptánccsoporttal: magyarlapádiakkal közös táncház.

Köszönetet mondunk a Romániai Magyar Néptánc Egyesületnek és a Csoóri Sándor Alapnak a támogatásért, amely által lehetőségünk volt ezt a csodálatos kirándulást megszervezni.

Tamási Emese, az Eszterlánc Kulturális Egyesület elnöke
































Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator