„Vinerea Culturală – Program educațional de promovare a culturii și a multiculturalității zonei Banat în rândul elevilor de gimnaziu”
Prima activitate s-a desfășurat în data de 25 octombrie 2019, când elevii de clasa a VII.-a de la Liceului Teoretic Bartók Béla Timișoara au plecat într-o excursie împreună cu elevi de la Școala Gimnazială Tormac. Au vizitat Muzeul satului Tormac, unde au putut gusta din tradiția școlilor țărănești, au observat cum se învăța în trecut în școlile din mediul rural, dar cum trăiau familiile pe atunci în această parte a tării. După acest mic tur istoric și tradițional, elevii au plecat spre stațiunea balneară Buziaș, unde au vizitat parcul și au băut din fântâna Izvorul Moș Bâzies. Următoarea oprire a fost la Domeniul Herneacova, unde copii au avut ocazia să viziteze grajdurile cu cai, să învețe aspecte generale ale călăritului. Tot aici au avut ocazia să participe și la o activitate de teambuilding în aer liber susținute de un psiholog, unde s-au distrat împreună, dar au și învățat să lucreze în echipă, să coopereze, toate acestea pentru a le dezvolta abilitățile de acceptare a diferențelor interetnice și interculturale, conform obiectivului proiectului prezent.
În data de 22 noiembrie 2019 a avut cea de-a doua întâlnire culturală între elevii claselor a VI-a de la Liceului Teoretic „Bartók Béla” Timișoara și elevii de gimnaziu de la Școala Gimnazială Dumbrava și Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu. Elevii de la Dumbrava și Lugoj au participat împreună cu elevii de la Liceul Bartók la un concurs de desen pe asfalt cu teme literare. Concursul s-a desfășurat pe echipe în curtea Liceului Teoretic „Bartók Béla”. Desenele cele mai creative, expresive, dar și corecte au echipe au fost premiate. După concurs elevii au participat la un atelier de teatru condus de actorul Molnar Bence.
Cu a treia ocazie, în data de 29 noiembrie 2019, elevii claselor a V-a ai Liceului Teoretic “Bartók Béla” din Timișoara în parteneriat cu Fundația Integratio au găzduit elevii de gimnaziu din Otelec. După câteva jocuri de cunoaștere în curtea școlii, elevii au vizionat împreună piesa de teatru ”Noi de obicei așa” – piesă de teatru realizată și jucată de 4 elevi al liceului gazdă, Apoi a urmat un concurs de imaginație și creativitate, unde pe echipe mixte, elevii au realizat din diverse materiale zâne și pancarde despre reguli în societate, procesând informațiile învățate și conștientizate pe parcursul piesei de teatru. Cele mai creative lucrări au fost premiate.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul Fundației Integratio și al Consiliului Local al Municipiului Timișoara. Principalii parteneri ai proiectului au fost: Liceul Teoretic „Bartók Béla”, Școala Gimnazială Eftimie Murgu din Lugoj, Școala Gimnazială Otelec, Școala Gimnazială Tormac, Școala Gimnazială Dumbrava, Teatru Național de stat ”Csiky Gergely” Timișoara, Domeniul Herneacova.
Băruță Cristina, responsabil proiect