12. Kérdés: Hogyan lesznek részesei diákjaink a magyar kultúrának?

12. Kérdés: Hogyan lesznek részesei diákjaink a magyar kultúrának?

Válasz: Kodály Zoltán igen lényegre törő gondolata vezérel mindennapos munkánkban: "Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának." Ennek megfelelően számos olyan utat, lehetőséget keresünk, alakítunk ki tudatosan, amelyek ezt a cél szolgálják.
Kiemelt szerepe van a hagyományőrző csoportok sokrétű és következetes munkájának, mind a Bokrétában, mind pedig az Eszterláncban. Büszkén mondjuk, hogy minden harmadik diákunk tagja valamelyik csoportnak. A hagyományőrző mozgalom olyan út, mely egyszerre hat minden szinten: közvetlenül és természetes módon ad át tudást a kultúránkról, őseink életéről, átélést biztosítva gazdagítja érzésvilágunkat és jövőbe vetett hitet épít. Egyszerre több érzékszervünkre hatva hirdeti a színek, dallamok és mozgássorok gazdagsága révén, hogy ehhez a nemzeti közösséghez tartozni jó.
Másik pillérét ennek a munkának azok a non-formális módszereken alapuló programok adják, amikor játékosan tanulunk a magyarság értékeiről, történelméről, nagyjairól: legyen ez egy játékos vetélkedő, melyen dramatizálunk egy-egy történelmi eseményt, vagy magyarságismereti játékokat játszunk, kincskereső játék során ismerkedünk városunk történelmével vagy kiállítást szervezünk a magyar kultúra napján, akár rendhagyó irodalom- vagy történelemórát tart egy-egy meghívott előadó. Több tehetséggondozó csoport munkája is hozzájárul ehhez a célhoz: gondoljunk akár a Bartók diákszínpad kiváló előadásaira, a megjelenő diáklapokra avagy a társadalomtudomány tehetséggondozó csoportban született kutatómunkák eredményeire.
A harmadik pillért pedig a közösen megélt ünnepek adják. Ezek az élmények erősíthetik meg az órákon szerzett tudást, érzelmekkel gazdagítják az adatsorokat és olyan közösségi élményeket nyújthatnak, amelyek segítenek a kultúra befogadásában, megszerzésében, az identitásunk alakításában. A kép három évvel ezelőtt készült az iskola udvarán.


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator