Nem engedünk negyvennyolcból!

Nem engedünk negyvennyolcból!

 

Ezzel a címmel készített érdekesség-összeállítással és keresztrejtvényekkel igyekezett iskolánk megemlékezni az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról úgy, hogy megszólítja és bevonja a 5–12. osztályos diákokat, tanárokat és szülőket egyaránt.

A Balla Lóránt által készített Nem engedünk negyvennyolcból című összeállítás 48 anekdotát, legendát, mondát és érdekes történetet foglal magába az 1848/49-es forradalomról, szabadságharcról és alakjairól. A cél az események és személyiségek irodalmi megközelítése (nem a „kőbevésett történelem”), az olvasási kedv meghozása és a szabadságharc anekdotakincsének népszerűsítése volt.

A történetek alapján készült három keresztrejtvény: egy az 5-8. osztályosok számára, egy a líceumi tanulók részére, valamint egy az iskolában tanító kollégáknak és az iskolába járó tanulók szüleinek.

A keresztrejtvények megoldását március 16-án éjfélig várják vissza a szervezők (Erdei Ildikó, Balla Ágnes, Fodor Enikő, Molnos Ildikó, Oláh Katalin és Balla Lóránt), akik a tanórák keretében feldolgozták a történeteket, valamint népszerűsítették a játékot. Szerdán összesítésre kerül a helyesen megfejtők névsora, majd csütörtökön kisorsolják és nyilvánosságra hozzák a győztesek neveit. Iskolánk jóvoltából a nyertesek könyvjutalomban (Szekernyés János: Múltunkból varázsolt valóság – Magyar költők versei Temesvárról) és kézzel készült filc kokárdákban részesülnek, amelyet Oláh Katalin magyarszakos tanár készített. Csütörtökön délután hír formájában teszik közzé a Bartók honlapján a győztesek neveit. Minden kategóriában 6 nevet sorsolnak ki – az első három könyvet, a következő három kokárdát kap.

Jó olvasást, keresztrejtvényfejtést és játékot kívánunk mindenkinek!

Balla Lóránt magyarszakos tanár

Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator