A zolti/zoldi tábor múltja és jelene

A zolti/zoldi tábor múltja és jelene

 

(Az írás az idei Évkönyvben jelent meg.) 

Az 1970-es évek második felében nyaranta több iskolai csoport is táborozott a környékbeli településeken. Szállásként a helyi iskolák tantermei szolgáltak. Ezekben az években került az iskola akkori vezetőségének figyelmébe a zoldi kúria, mely akkoriban a facsádi gépészeti állomáshoz tartozott, és már évek óta nem használták. A kérelmezések sorozatát végül siker koronázza és… 1981-ben az akkori 2-es számú Matek-Fizika Líceum megkapja a tábor használati jogát.

A következő években diákok és szülők hathatós támogatásával használhatóvá válik a korábban raktárként funkcionáló épület: 1982-ben újjáépül a kerítés, 1985-ben a nyárikonyha és a raktárhelyiség, kicserélődik a teljes elektrom os hálózat stb. Ahogy lehetővé válik, elindulnak az önszervezéssel megvalósított táborozások: egymást követő kéthetes turnusokban jártak fel a diákok a legkisebbektől a középiskolásokig. Míg a kisebbeknek inkább pihenőtáborok szerveződnek, a középiskolások számára megszerveződnek az első tematikus, ma úgy neveznénk, tehetséggondozó táborok. A Zold környéki kirándulóhelyek nevet is kapnak: Nagy-völgy, Kis-völgy, Gyümölcsös, Focipálya, Mohás, Szedres, Mária-allé, Homokbánya. A bátrabbak lementek a Szurdoki tóra fürödni, átmentek megnézni a Tamásdi üveggyárat, felfedezték a Rumunyesti barlang fele vezető utat.

Így folyt ez a ’89-es fordulat után is. Évente javítgatni kellett a tábort, bővíteni a konyhai eszköztárat, vigyázni kellett a vízre, hogy az utánad következőknek is maradjon víz a kútban stb. Örömmel vették az akkori táborszervezők, ha adományok érkeztek, legyen az ágy, ágynemű vagy egyéb használati eszköz. Mindvégig számítani lehetett az önkéntesek önzetlen munkájára. Mindig izgalommal járt, hogy megkapja-e a tábor a működési engedélyt az éppen soron következő táborozásokhoz.

1994-ben elindulnak a tulajdonjogi peres ügyek, 1996-ban születik egy törvényszéki végzés a Líceum javára. A táborozások tovább folynak, egyre változatosabbak a tematikus táborok is: természettudományos tábor, matek tábor, angol tábor, pályaorientációs tábor, tánctábor, edzőtábor. Szívesen járnak Zoldra a határon túli testvériskolák természetkedvelő diákjai és tanárai, de gyakori vendég a Bánsági Kárpát Egyesület csapata is. 2008-ban újabb per indul, de 2011-ben a törvényszéki végzés ismét a Líceum javára szól.

Bár jogilag használható, a körülmények már nem érik el a működési engedély által megkért mércét. Egyre ritkábbak a zoldi programok, már csak egy-egy baráti társaság vagy civil szervezet használja az udvart szálláshelyként. Sok-sok önkéntes munkával és a kisebb pályázati támogatásokból vagy pénzügyi adományokból az állagmegőrzést tűztük ki célként.

2014-ben sikerül a Ferdei Polgármesteri Hivatallal folytatott tárgyalások útján eredményt elérni: újra megkapta az iskola az épület használati jogát. Ez teszi lehetővé, hogy megalakuljon az a kezdeményező csoport, amely a táborozóhely újraélesztésén kezd dolgozni. A csoport tagjai elsősorban volt táborozók, akik mára már szakértelmükkel, önkéntes munkával vagy anyagi támogatással tudnak és szeretnének az ügy mellé állni.

2016-ban megalakul a Zoldi/Zolti tábor FB csoport, melynek fő célja a tájékoztatás mellett az adománygyűjtés, a közös ötletelés. Zoldi piknikeken vagy iskolai találkozókon folytak a beszélgetések, ötletelések, míg végül a 2018-as év legelején sikerül benyújtani egy határon túli pályázatot a Szórvány Alapítvány javaslatára és partnerségével, mely nyerőnek bizonyul.

A pályázat részeként ugyanebben az évben született meg a Ferdei Önkormányzat Tanácsi határozata, melyben jóváhagyják a munkálatokat és 30 éves időszakra az iskola használatába utalták az épületet. 2019-ben elkezdődik a zoldi tábor felújítása egy Határon átnyúló képzési központok (TwinS) című projekt (ROHU 374) révén.

A TwinS projekt az Interreg V-A Románia–Magyarország Program részeként az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával jön létre. A projekt hármas partnerségben: a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum, a Szórvány Alapítvány és a szegedi Katház Nonprofit Kft. közös gondozásában valósul meg. A projekt futamideje 36 hónap: 2019 márciusától 2022 februárjáig tart, teljes költségvetése 1.269.162,83 euro, amelyhez mindhárom partner önrésszel is hozzájárul. Jelenleg mindkét helyszínen folynak az építkezések, elkezdődtek a képzések.

Zoldon az építkezés befejezése a nyárra várható.













Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator